Fernando Alonso završava uspešan trening sa TOYOTA GAZOO Racing

TOYOTA ФИНАНС

Nakon što je ranije ove nedelje službeno najavio svoju nameru da se pripremi za mogući ulazak na Dakar Reli 2020, Fernando Alonso završio je trodnevni intenzivni trening rally-raid-a sa TOYOTA GAZOO Racing u namibijskoj pustinji. Trenutni nosilac titule FIA Svetskog prvaka u izdržljivosti završio je gotovo 1000 km treninga u Toyota Hiluxu, pobedniku Dakar Reli-ja 2019.


Fernando se prethodno u martu testirao sa TOYOTA GAZOO Racing u Južnoj Africi, nakon čega je odlučio da proširi svoj već impresivan trkački rezime preuzevši izazove rally raid-a. Nakon što je dosad proveo karijeru na asfaltu, prelaz na šljunkovite staze i peščane dine ponudio je ozbiljan probu, ali Fernando se brzo prilagodio terenu.

U Namibiji ga je vodio mentor, bivši pobednik relija Dakar i timski kolega TOYOTA GAZOO Racinga, Giniel de Villiers, koji je završio probu u isto vreme.


 


Dok se Fernando usredsredio na to da provede što je moguće kvalitetnije vreme u Hiluxu, Giniel je imao zadatak da testira različite komponente za 2020 ediciju automobila. Tim je tokom trodnevnog testa prešao ukupnu udaljenost od gotovo 2.500 km, s’ tim da je još testiranja zakazano za kasnije u toku godine.

Glyn Hall, direktor tima:
"Fernandov napredak ove nedelje bio je zapanjujući. Jasno je da on poseduje ogromnu količinu talenta, koju dobro koristi tekom ovog prelaska sa trke na asfaltu na šljunak i pesak. Važno mu je da u automobilima na dinama ima osećaj za automobil, a posebno da nauči da čita i da se nosi sa različitim vrstama terena. Za sada, vozi Hilux sa osećajem svrhe, a radujemo se nastavku njegovog razvoja u sledećem krugu serije South African Cross Country, koji se održava u septembru.



Fernando Alonso:
"Veoma sam zadovoljan svojim napretkom nakon testiranja ove nedelje i počinjem da razumem vožnju po dinama značajno više i zahvaljujući mentorstvu Glyn i Giniel napravili smo dobar napredak. Trenutno sam fokusiran da pripremama priđem kao avanturi i pokušavam da napredujem korak po korak svaki put kada uskočim u automobil. Kao trkački vozač, u nama je uvek takmičarski duh koji će oživeti u pravo vreme.

Uz toliko toga što još moram da naučim, rad sa iskusnim timom poput TOYOTA GAZOO Racinga zaista mi značajno olakšava ceo proces. Tim ima dokazane rezultate i dosledno su mi tokom godina omogućavali da se usresredio na ciljeve koje moram da postignem svakog dana."



Giniel de Villiers:
„Fernando izuzetno brzo uči i jasno je da je izuzetno nadaren vozač. Brzo se prilagodio Hiluxu i ako nastavi da uči ovim tempom, uveren sam da će moći da pređe na rigorozni Dakar reli. Njegov profesionalni pristup ovom projektu govori o njegovoj disciplini kao vozaču trkačkih automobila. Radujem se nastavku ovog putovanja sa njim. "